diumenge, 6 de novembre del 2011

La UAB organitza una xerrada sobre la crisi de l’euro


El ponent de l’acte, Jean Quatremer, preveu una possible fragmentació d’Europa

Jean Quatremer, periodista francès del diari Libération corresponsal a Brussel·les, va visitar la Facultat de Comunicació de la UAB el 21 d’octubre per a oferir una xerrada sobre la crisi de l’euro. El col·loqui, precedit d’una breu introducció de Josep Maria Català i Teresa Carreras, va aplegar unes 100 persones a les dues sales habilitades per a l’acte.

El ponent va iniciar la seva exposició amb un breu preludi sobre la professió. Va encoratjar els estudiants de Periodisme a superar-se constantment, per tal d’evitar caure en l’autocomplaença: “el periodista ha de cercar allò que ens intenten amagar”. En la mateixa línia, va afegir que “un bon informador ha de tenir coneixements històrics, jurídics i econòmics”.

Tot seguit, va endinsar-se en el tema principal de la conferència. Amb un to alarmista, el periodista va comparar l’actual crisi econòmica amb una hipotètica Tercera Guerra Mundial no convencional, en què la víctima és el capitalisme. En paraules seves, “el món s’encamina cap a un nou concepte de guerra, on hi haurà atur massiu i misèria absoluta”.

Sense deixar de banda la seva intranquil·litat vers la zona euro, Quatremer va arribar al punt àlgid de la seva dissertació amb una afirmació contundent. Segons l’orador, “si no hi ha acord per a guarir l’economia europea conjuntament, la crisi serà més greu que la de 1929”.  Així mateix, com a conseqüència d’aquest moment crític per a la Unió Europea, el conferenciant va sentenciar que “si el panorama segueix així, Europa es fragmentarà en tres blocs: la zona mediterrània, capitanejada per França, la zona central, amb Alemanya al capdavant i, per últim, els Països de l’Est”.

Com a cloenda, el francès va reincidir en els valors que les futures generacions de professionals de la informació han de posseir, amb èmfasi en el coratge i la feina ben feta. D’aquesta manera, va finalitzar el discurs asseverant que “el vostre objectiu és remoure les consciències de la població per donar esperança a una subversió dels poders”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada